dimecres, 31 de desembre del 2014

Comunicador en Xarxa

Després d'haver fet el seguiment del periodista i presentador Antoni Bassas tant per via:

                     


  • Ràdio: Catalunya Ràdio.
  • Diari Ara.cat
Per recollir tot el seguiment de l'Antoni Bassas hem fet un bloc, aquí us deixo l'enllaç:  http://seguimentantonibassas.blogspot.com.es/p/j.html

És un bon comunicador Antoni Bassas?
Com a conclusió, després de dur a terme el seguiment del periodista, podem afirmar que Antoni Bassas és un comunicador eficaç. Per justificar-ho esmentarem un seguit d'ítems que ho confirmen.

Primerament, cal remarcar el seu bon control dels nervis degut a la seva llarga experiència i pràctica durant el transcurs de la seva carrera laboral. En tot moment focalitza els objectius que vol aconseguir durant les seves entrevistes i presentacions.
Fa ús de diferents recursos, com per exemple, estadístiques per tal de contrastar i donar suport a la seva informació i somriu i gesticula per tal d'aconseguir un millor víncul amb el seu públic.
Quant a la seva veu, utilitza una entonació amena, amb una velocitat, volum i intensitat adequada acompanyada d'una bona articulació i vocalització a l'hora d'expressar-se.
La seva autoconfiança li permet expressar-se amb naturalitat de cara al públic, seduïnt-lo amb petites intervencions humorístiques i anècdotes personals. A l'hora d'adreçar-se al públic i a les càmeres remarca les paraules clau acompanyades d'una expressió corporal adequada que fa tot més entenedor i comprensible.

Per últim fer esment que sempre es dirigeix al públic d'una manera clara, precisa, breu, concisa i concret.

                                                               Imatge extreta del twitter d'Antoni Bassas.



Booktrailer

Com ja us vaig dir anteriorment, quan el projecte de la realització del Booktrailer estigués llesta ho posaria al bloc perquè tots vosaltres ho poguéssiu visualitzar.
Primer volia dir-vos que el llibre que teniem pensat fet al principi que és titulava ¿Quién se ha llevado mi queso? a l'hora de posar-lo a la pràctica en la realització del booktrailer no ens veiem capaços de fer-ho, ja que és un llibre que te molt poques escenes i el llibre només ens parla d'un missatge clau, llavors vam canviar-ho per al llibre La Celestina.
A continuació podreu visualitzar el Booktrailer, realitzar per el Marc Cuenca, la Marta Bonet i jo, l'Andrea Finestres.


Desitjo que us hagi agradat.

Identitat i Territori

El treball consistia en fer grups de 2 persones i aviem d'escollir un tema per poder convèncer al públic i transmetre sentiments.
El meu grup estava format per la Marta Bonet i jo, l'Andrea Finestres i es titulava: Motivació i superació, una forma de vida.
Penso que vam fer una bona exposició a nivell de Coed, (feedback, gesticulació, vocalització..) ens vam repartir bé per l'escenari, citacions, les faltes d'ortografia, sobre Gtic des del nostre punt de vista pensem que realitzar un bon treball, presentació, fotografies.. però l'únic inconvenient que va sorgir era que un vídeo que varem posar no és va poder visualitzar ja que és trobava en privat perquè les imatges eren de l'Institut Guttman, que tenen dret d'imatge al centre, per la resta pensem que vam fer un treball molt preparat i amb molt sentiment, cosa que va arribar al públic emocionalment.


Poesia

Què és per a nosaltres la poesia?
Aquesta és la pregunta que vam tenir que contestar cadascun de nosaltres, per després poder recitar tots i cada un de nosaltres un poema davant de tota la classe, la meva resposta va ser aquesta:
Per mi la poesia és la forma d'expressar els teus sentiments, emocions, pensament.. a través de paraules. És llibertat.

Finalment vaig escollir un poema que es titula L'ànima de les flors de Joan Maragall.

L’ànima de les flors
Aquelles dues flors que hi ha posades
al mig del caminal,
qui és que les hi deu haver llençades?
Qui sia, tant si val.
Aquelles dues flors no estan pas tristes,
no, no: riuen al sol.
M’han encantat així que les he vistes
posades a morir, mes sense dol.

"Morirem aviat, lluny de la planta
-elles deuen pensar-;
mes ara nostre brill el poeta encanta,
i això mai morirà."
Imatge extreta del bloc: Racó cultural
L'elecció d'aquest poema a sigut perquè és un poema que em transmet serenitat, tranquil·litat, molta i molta pau, i perquè les flors m'encanten i em recorda al olor de les roses.

La descripció

La descripció és un mode d'organització del discurs, que pretén representar lingüísticament persones, animals, objectes, paisatges, sentiments.. etc. Es poden descriure tots els aspectes de la realitat, des dels més concrets als més abstractes.
Hi podem distingir dues classes de descripció: l'objectiva i la subjectiva.
En una descripció objectiva l'autor adopta una actitud imparcial davant de l'objecte descrit, i es limita a descriure amb la major objectivitat i precisió possible , les característiques que millor el defineixen. Aquest tipus de descripció és característica dels texts acadèmics i científics.
En una descripció subjectiva l'autor reflecteix el que li suggereix personalment l'objecte que descriu, conté una gran càrrega subjectiva i sol tenir una finalitat estètica.

Pel que fa a l'estructura dels texts descriptius, en primer lloc és l'establiment del tema, amb la presentació de l'objecte, en segon lloc; caracterització, i en tercer lloc; consisteix a establir la relació amb el món exterior.
Existeixen diferents formats per a la realització d'una descripció:

Cançó:


Poesia:
L'ELIONOR
L'Elionor tenia
catorze anys i tres hores
quan va posar-se a treballar.
Aquestes coses queden
enregistrades a la sang per sempre.
Duia trenes encara
i deia: "sí, senyor" i "bones tardes".
La gent se l'estimava,
l’Elionor, tan tendra,
i ella cantava mentre
feia córrer l'escombra.
Els anys, però, a dins la fàbrica
es dilueixen en l'opaca
grisor de les finestres,
i al cap de poc l'Elionor no hauria
pas sabut dir d'on li venien
les ganes de plorar
ni aquella irreprimible
sensació de solitud.
Les dones deien que el que li passava
era que es feia gran i que aquells mals
es curaven casant-se i tenint criatures.
L'Elionor, d'acord amb la molt sàvia
predicció de les dones,
va créixer, es va casar i va tenir fills.
El gran, que era una noia,
feia tot just tres hores
que havia complert els catorze anys
quan va posar-se a treballar.
Encara duia trenes
i deia: "sí, senyor", i "bones tardes".

Miquel, Martí i Pol.

Poesia visual:

Imatge extreta de Google


Assaig:


Conte:


Vídeo:


Per acabar, dir-vos que existeixen diferents tipus de realitzar una descripció, però sempre com podeu observar tenen el mateix fi, el de expressar-nos com és una persona, tant físicament com psicològicament.

dimarts, 30 de desembre del 2014

Composició del text

La composició d'un text es divideix en tres etapes: Planificació, Composició i Revisió.

PLANIFICACIÓ

Planificar és reflexionar: és establir els objectius que volem aconseguir amb el text i dur a terme una estratègia determinada per recollir, seleccionar i ordenar la informació que volem transmetre.

  • Objectiu: convèncer, persuadir, informar.
  • A qui vull escriure
  • Sobre què vull escriure
  • Com ho vull escriure?
  • Per què vull escriure
  • Pluja d'idees
  • Documentació
  • Seleccionar idees i ordenar
COMPOSICIÓ/REDACCIÓ
Redactar és transformar els plans i les idees en llenguatge escrit, és a dir, en un text coherent, estructurat d'una manera determinada i amb uns trets estilístics concrets, tenint sempre en compte, doncs, les característiques de coherència, cohesió, l'adequació, la correcció i la variació.

  • Paràgraf: Presenta, conjuncions, preposicions, adverbis, connectors i la puntuació. L'estil: adequació, claredat, precisió i variació. 1 paràgraf= una idea, 1 paràgraf=més d'una idea, més d'1 paràgraf=1 idea
REVISIÓ
La revisió de continguts: que és troba la coherència, cohesió i la adequació. La revisió gramatical i de convencions, que és la correcció i la variació.



Llengua oral formal

La llengua oral formal no és espontània, hem de saber parlar bé en públic i això requereix temps, dedicació i esforç.
Trets característics de la llengua formal són:

  • Trets contextuals: Presenta un caràcter no universal (depèn molt del grup social), acústica, efímera i produïda en temps real ( hem de pensar que les frases sintàcticament s'han d'anar construint sobre la marxa, buscar diferents maneres per dir la mateixa idea), context compartit, amb una comunicació relativament unidireccional ( espai físic i temporal compartit i això permet l' interacció) 
  • Trets textuals/discursius: Formal i generalment monologada, informativa, planificada i de tema sovint ( l'estructura ha d'estar planifica però pot variar una mica segons la reacció del públic, repetitiva i amb una intervenció fonamental del llenguatges no verbals ( el concepte trobar la manera de repetir el concepte amb diferents paraules.
  • Trets lingüístics/gramaticals: Paper fonamental dels trets suprasegmentals ( volum, to, ritme ), ocurrència d'elements díctics, interrogacions, exclamacions, interjeccions, anacoluts (faltes gramaticals de no concordança..), correcció normativa i ús de la varietat estàndard.
Després de veure aquests trets característiques sobre la llengua formal van fer un exercici tots els companys de classe, vam visualitzar un anunci sobre uns nens al estar dins de l'aula i a l'hora en que s'acabaven les classes.
Els anuncis creen histories i el relat és visual, pel que fa als personatges agradables són els nens i desagradables el professor, i vam parlar sobre l'escenari del anunci, les accions dels nenes, la música que tractava d'un vals , la il·luminació que era càlida i podies apreciar en l'anunci càmera lenta. 


                                                   Imatge extreta: http://www.escolalys.cat/imatges/Nens3.jpg

dilluns, 29 de desembre del 2014

Competència comunicativa

Actualment només amb el domini de la llengua no hi ha prou i per això nosaltres incorporem altres factors com: l'humor, la serenitat.. etc.

La Competència Comunicativa és allò que un parlant necessita saber per comunicar-se de manera eficaç en contexts cultural-ment significants.
Els components de la competència comunicativa es divideixen en quatre habilitats o coneixements:
  • Competència lingüística/gramatical: aquesta fa referència al domini del codi lingüístic i s'ocupa de quatre nivells: fonològic, morfològic, sintàctic i lèxic o semàntic.
  • Competència sociolingüística: aquesta fa referència a les regles socioculturals d'ús i s'ocupa de: la situació dels participants, el propòsit de la interacció i les normes i conveccions de la interacció.
  • Competència discursiva: aquesta fa referència a la combinació de formes gramaticals i significats per aconseguir un text coherent i cohesionat en qualsevol gènere. S'ocupa de la icohesió de la forma i la coherència en el significat.
  • Competència estratègica: aquesta fa referència a les estratègies de comunicació verbal i no verbal que es poden utilitzar per: compensar deficiències provocades per limitacions i insuficiències i per afavorir l'efectivitat de la comunicació.
Per concloure, cal esmentar que la competència comunicativa és una eina indispensable per a una bona comunicació i sense aquestes competències no seria possible.

La llengua

És un sistema organitzat de signes (oral) propi d'una comunitat, des de que naixem anem aprenent aquest sistema, per exemple: Utilitzem aquella llengua segons al medi al que pertanyem.
Aquest sistema presenta diversos nivells, als quals corresponen unitats diferents:

1.Pragmàtic: (Discurs o text) -> Cada llengua presenta els seus registres.
2.Semàntic: (Oració o paraula) -> Agafem la frase i miren si te sentit.
3.Sintàctic: (Sintagma) -> Mirem si presenta concordança.
4.Morfològic: (Morfema) -> La paraula, singular, plural..
5.Fonètic: (Fonema o so) -> Reproducció de sons, per exemple, podem parlar una altre llengua.

Conclusió: Si una llengua presenta tots aquests nivells, és llengua.
Per finalitzar la sessió ens va dir aquesta frase: ''El sol es pon cada dia'' i a partir d'aquesta frase aviam de realitzar totes les possibilitats de canviar les paraules de la frase per tal que sortissin cinc combinacions diferents:

-Cada dia es pon el sol
-Cada dia el sol es pon
-Es pon el sol cada dia
-El sol cada dia es pon
-Es pon cada dia el sol


Imatge extreta de Google

El llenguatge

Què és el llenguatge?
És un mitjà de comunicació que ens permet organitzar el món i reduir-lo.
(Elements per a una definició del llenguatge)
-El llenguatge i l'organització de l'entorn ( que ens permet l'organització del món )
-El llenguatge i el pensament ( van units, l'un no és sense l'altre )
-El llenguatge i la memòria ( accedir a una persona )
-El llenguatge i l'autoexpressió ( hem anat passant de generació gràcies al llenguatge )
L'altre apartat en que és divideix el llenguatge és ''Llenguatge com a facultat humana'' que és divideix en:
-Do universal del humans ( tot individu posseeix aquest domini )
-Aquesta facultat fa possible l'aprenentatge lingüístic ( per herència es desenvolupa  en el llenguatge, en el crani, concretament al còrtex hi trobem aquest mecanisme, que amb això naixem i ja sabem com s'utilitza el llenguatge.

Gràcies al llenguatge, podem referir-nos al món.

                                                                                       Imatge extreta de Google.

Diferències entre blocs o wikis

Primer començaré parlant sobre el contingut estàtic del Blocs: Les entrades son editables, es poden revisar i corregir totes les vegades que vulguis, les diferents entrades del bloc presenten una entitat independent les unes amb les altres i cada nova entrada es col·loca en el lloc de l'anterior, pel que fa a les entrades s'ordenen cronològicament en ordre invers i cada entrada porta escrita la data de publicació, és pot produir una interacció entre els visitants mitjançant comentaris i només presenta un autor el bloc.
En canvi els Wikis presenta un contingut dinàmic perquè el contingut s'estructura en pàgines i aquestes es troben en constant revisió i actualització, i tothom pot aportar informació i anant corregint l' informació. A diferència dels blocs les publicacions fetes no queden enregistrades per ninguna data, els usuaris fan comentaris a mode de document, és col.lectiu, els autors son anònims.




Imatge extreta de Google.


Wikis, que són i funcionament

Què són els wikis?
Un dels exemples més clars sobre que és un wiki és la Wikipedia. Un lloc on tothom té la possibilitat d'afegir o corregir algun article. Això és possible gràcies als Wikis, aquests permeten crear documents, en els qual tu pots decidir si compartir-los amb un grup d'amics ( per a crear un treball per exemple ) o per a fer-ho públic, com els articles que poden veure en la wikipedia.

En resum és un lloc on-line on tu pots emmagatzemar informació i qualsevol persona pot modificar-la, afegir o borrar informació. Es pot treballar des de qualsevol ordinador, cosa que fa que sigui molt més fàcil la seva utilització i l'ús públic.

Avantatges dels wikis?
Els wikis permeten que les pàgines web estiguin sempre actualitzades, però no tot són avantatges en l'ús dels wikis, sinó que uns dels inconvenients més importants és que dues persones no poden estar treballant a l'hora, és per aquest motiu que s'utilitzen molt links que permeten a un grup de persones treballar en un mateix tema però en pàgines diferents.

Imatge extreta de Google


A continuació podreu visualitzar un vídeo per veure com funcionen els wikis.



diumenge, 7 de desembre del 2014

Què són les RSS o sindicació?

RSS
Són una nova forma de poder veure la informació. Abans quan t'agradava una pàgina web, revista, fòrum.. per veure si havien penjat alguna cosa més havies d'anar i mirar-ho tu mateix, ara amb les RSS tot això ja s'ha acabat.
És un programa en el qual pots subscriure, de manera que poses les teves pàgines webs com a preferides i cada vegada que una d' elles fa alguna modificació, posa una notícia.. t'ho comunica a través d'un missatge al correu.

Per poder arribar a fer tot això, cada bloc o font de notícies té la imatge de les RSS que ha de ser afegit a un programa anomenat agregador d'RSS.
De manera que cada vegada que es faci una modificació en les teves pàgines web preferides ho sabràs gràcies al missatge que rebràs al correu.


Imatge extreta de Google

dilluns, 1 de desembre del 2014

Cmaps Tools

Cmaps tools és un programa que serveix per crear mapes conceptuals, a continuació us presentaré els avantatges i desavantatges que presenta el programa cmaps tools en l'àmbit de l'educació.

Avantatges
-És una eina que ens serveix per la creació de mapes conceptuals d'una manera molt senzilla per poder arribar a aconseguir una millor comprensió d'algun text o d'alguna temàtica especifica.
-És un programa totalment gratuït.
-Presenta un manual d'instruccions per aquelles persones que els hi costa manejar aquest tipus d'eines.
-Facilita el treball en grup, ja que permès treballar tant en local, com en xarxa.
-Posseeix potents eines per l'edició de mapes.

Desavantatges:
-Ja que és tracta d'un Software lliure no reconeix treballs fets en un altre programa.
-Te que ser imprès en format d'imatge.
-No presenta gaires opcions d'assistència en línia.


                                                                       
                                                 Imatge extreta de Google

A continuació us presentaré un vídeo que és un tutorial per saber com fer servir el Cmap tools.


Penso que aquest programa és un bon mètode per a la realització de mapes conceptuals, però des de el meu punt de vista, ja que jo ho he intentat fer servir algun cop, penso que és una mica complex, perquè és un programa molt ampli per a l'edició de mapes.