dimecres, 7 de gener del 2015

Viquipèdia: què és, pilars bàsics, funcionament i normatives

La Viquipèdia és una enciclopèdia lliure escrita col.laborativament per Internet utilitzant un programa lliure wiki anomenat MediaWiki.
Existeixen versions en més de 280 llengües i tres característiques essencials del projecte Viquipèdia:
  • És una enciclopèdia, entesa com a suport que permet la recopilació, l'emmagatzematge i la transmissió de informació d'una forma estructurada.
  • És un wiki, pot ser editada per tothom
  • És de contingut obert
Qualsevol persona pot crear en la Viquipèdia nous articles o suggerir correccions per articles ja existents.
Escriure articles: Poden crear-se articles sobre temes nous amb relativa facilitat, el manual d'estil per a redactar una nova entrada és: http://ca.wikipedia.org/wiki/Viquip%C3%A8dia:Llibre_d%27estil
Modificar articles: Per cada article hi ha un lloc de discussió en el que els usuaris de Viquipèdia poden presentar suggerències per la correcció, també poden editar els articles directament. Després, el canvis es verifiquen i si la informació s'accepta, es publiquen en la entrada principal.

En la par inferior de la Viquipèdia trobem:
Tenen llicència Creative Commons que atorga als lectors de la Viquipèdia uns drets:
  1. Compartir-copiar, distribuir i comunicar públicament els continguts de la Viquipèdia
  2. Derivar- Pot fer obres derivades d'una original
Però sempre l'usuari ha de citar el nom de l'autor original.

Normatives: Tens que tractar a tots el usuaris amb respecte, respectar les llicències, citar als autors corresponents, Mantenir un punt de vista neutral en tots els articles.

Per tal de treballar més sobre la Viquipèdia, a partir d'una metodologia de Flipped Classroom vam modificar un article de la Viquipèdia, la Marta Bonet i jo, l'Andrea Finestres.
Vam escollir el tema Mètode Decroly, on només hi havien dues frases escrites i nosaltres hi vam afegir bastant, després d'uns dies i ara, el article segueix com el vam deixar, no l'han modificat, a continuació us deixo l'enllaç http://ca.wikipedia.org/wiki/M%C3%A8tode_Decroly

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada